במידה ושאלת את עצמך איך זה שיש אנשים שכל מה שהם נוגעים בו הופך ל״זהב״. ומצד שני איך זה שיש אנשים שלא מצליחים בכלום ואף הורסים כל חלקה טובה בחייהם. פרדיגמה זה ה- קונספט שיתן לך המון תשובות והבנה על השאלות האלו. אז מבלי להאריך יותר מדי בהקדמה נעבור לשאלה החשובה והראשונית ביותר של מה זה פרדיגמה?
מה זה פרדיגמה? פירוש והגדרה:
פרדיגמה זה אוסף של רעיונות שיושבים בתוך תת המודע שלכם שדרכם אתם חווים את העולם. לרעיונות האלו יש השפעה ושליטה כמעט מוחלטת על כל ההתנהגויות והפעולות שלכם בחיים. יותר מכך, כל התוצאות שיש לכם בחיים הם השקפה ישירה של הפרדיגמה שלכם. תבדקו את מצבכם בכל התחומים: בריאות, אושר, פיננסים, מערכות יחסים וכו׳. התוצאות שלכם בחיים משקפות בצורה מושלמת את הפרדיגמה שיש לכם בתוך תת המודע. מילה נרדפת של פרדיגמה היא השקפת עולם, תפיסת המציאות הסובייקטיבית שיש לכם לגבי כל דבר.
לכל בני האדם בעולם יש פרדיגמה ששולטת על חייהם, ורובם אף לא מודעים לכך. אצל רוב האנשים קיימת פרדיגמה שלילית אשר מנוגדת לרצונות האמיתיים שלהם. "פרדיגמה" כשלעצמה היא קונספט ניטרלי כאשר מסתכלים עליה בצורה אובייקטיבית. הקונספט הזה יכול להיות דבר מדהים אם אתם מבינים אותו. עם זאת הוא יכול להיות גם מאוד הרסני אם אתם לא מודעים אליו. הערכה, ביטחון ודימוי עצמי הם כולם חלק מתוך הפרדיגמה השלמה.
למה לעשות שינוי פרדיגמה?
אם אתם רוצים לשנות ולשפר את חייכם (בכל תחום), אתם חייבים לשנות את הפרדיגמה שלכם. במיוחד אם אתם שואפים להשיג תוצאות ושינוי חיובי שיחזיק לאורך זמן. לכן אם אתם באמת רוצים לחיות את חיי החלומות שלכם, פרדיגמה היא הפתרון עבורכם. אתם יכולים ללמוד כמה שאתם רק רוצים, ולהמשיך לנסות לשנות את התוצאות שלכם עד מחר. אבל אם אתם לא תשנו את הפרדיגמה, כלום לא ישתנה לאורך זמן. פרדיגמה היא הסוד העיקרי שיוצר את התוצאות שלכם בעזרת שימוש עם חוק המשיכה.
דוגמאות של שינוי פרדיגמה
1. פרדיגמה ודיאטה
האם אתם מכירים את האנשים האלו שמכריזים שהם מתחילים לעשות דיאטה? מאותה נקודת החלטה באמת ניתן לראות כמה שהם לוקחים את הנושא ברצינות. הם מתחילים להתאמן, לאכול בריא, לספור קלוריות ואפילו להוריד כמה קילוגרמים מיותרים. שבוע, שבועיים, חודש של תהליך ויש להם כבר שיפור משמעותי ושינוי במשקל. אבל מה קורה אחרי תקופה קצת יותר ארוכה? ב97% מהמקרים הם יחזרו בדיוק לאותו המשקל שהם התחילו בו, וחלקם אפילו יעברו אותו. זה קורה כי אותם אנשים התמקדו המון על התמונה החיצוני שלהם. אך לצערי הם לעולם לא שינו את התמונה הפנימית שיש להם לגבי עצמם. התמונה הזאת נקראת גם בשם "דימוי עצמי" והיא חלק ענק של הפרדיגמה.
2. פרדיגמה בלימודים
יום אחד תלמיד מחליט לקחת על עצמו ולהשתפר בלימודים. הוא מתחיל ללמוד בצורה רצינית כמו שהוא מעולם לא למד. מכין את כל שיעורי הבית שלו, ומתרגל את החומר שהוא למד במשך 10 שעות בכל יום. כך התלמיד ממשיך ומתמיד במהלך מספר ימים ושבועות, ואכן מתחילים לראות שיפור בציונים שלו במבחנים. אבל מה קורה אחרי כמה חודשים? ברוב המקרים אותו תלמיד יחזור לציונים שהוא היה מקבל בהתחלה. זאת מהסיבה הפשוטה שהתלמיד התעסק בתוצר הלוואי של התהליך, ולא בסיבה (שהיא הפרדיגמה). עד שאותו תלמיד לא ישנה את מערכת האמונות שלו, כל שינוי שהוא יעשה יהיה זמני בלבד.
איך נוצרת פרדיגמה?
פרדיגמה מתחילה להיבנות אצל כל בני האדם מהרגע שבו שהם נולדים. ישנם אפילו טענות שעוד בזמן ההימצאות של התינוק בתוך הרחם. תינוק שהרגע יצא אל עולם החדש, הוא נולד אליו עם שכל ריק לגמרי. לאותו תינוק אין עדיין את הפקולטות התודעתיות כמו: זיכרון, היגיון, מודעות וכו'. מכיוון שבשלב זה אין לתינוק את החלק המודע (או ההיגיון), אז אין ביכולתו לסנן מידע חדש. זאת אומרת שלכל אירוע ולכל סיטואציה שהתינוק הזה הולך להיחשף אליהם, יש חשיבות אדירה. בעזרת 5 החושים נקלטת אינפורמציה חדשה והיא נכנסת בשלמותה אל תוך תודעתו. המידע ואוסף הרעיונות החדשים הם עכשיו בעצם הפרדיגמה של התינוק. הם נמצאים בתוך תת המודע שלו ובכך הופכים לכל השקפת עולמו.
ניתן לגדר בערך את קצב עיצוב הפרדיגמה לפי נקודות זמן. אפשר להגיד שרוב הפרדיגמה של בני האדם נבנת עד אזור גיל 8. עד שלב זה של החיים תת המודע של התינוק פועל ממש כמו "ספוג תודעתי". בגיל הזה התינוק כבר חווה הרבה אירועים ותת המודע שלו התמלא ברעיונות חדשים. בנקודת הזמן הזאת כבר נבנה אצלו רכיב ההיגיון ויש לו שיקול דעת שבנוי על בסיס הפרדיגמה. כאשר החלק הזה של המודעות נבנה, נוצר קושי למידע חדש להיכנס לתוך תת המודע. בכך קצב ההיווצרות של הפרדיגמה מתחיל לדעוך עד אזור גיל 18 ששם התהליך די מסתיים במלואו. לכן השנים הראשונות של החיים הם החשובות ביותר לעיצוב של כל חייו הבוגרים של התינוק. כולנו מכירים אנשים שעברו דברים בילדות שעד היום הם שולטים בהם כבר יותר מ50 שנה. זאת פרדיגמה!
איך יוצרים שינוי פרדיגמה?
1. אירוע רגשי קיצוני
לאירועים שמעורב בהם רגש עוצמתי יש כוח על לשנות ולעצב לאדם את הפרדיגמה. אסון התאומים (11/09) למשל היה אירוע מאוד חריג שיצר אצל אנשים רגש רב עוצמה. בגלל עוצמת הרגש נפרצו חומות ההיגיון שלהם וכל החוויה שהם חווה נקלטה בשלמותה בתת המודע. באותו היום הם עברו שינוי פרדיגמה, נבנו להם אמונות חדשות והשקפת עולמם השתנתה לתמיד. כתוצאה מכך האנשים האלו ידעו לספר לכם את הפרטים הכי קטנים שהם חווה באותו היום. אבל אם תשאלו אותם מה קרה יום לפני (10/09), לא יהיה להם מושג.
למשל הפרעת PTSD (פוסט טראומה) יכולה להיגרם בגלל סוג כזה של אירוע. ברגע שיש אירוע יוצא דופן שיוצר רגש קיצוני, נוצרת שבירת פרדיגמה ובניה של אחת חדשה. מספיק אירוע אחד שיכול להימשך רק מספר שניות בשביל ליצור הפרעת PTSD ושינוי פרדיגמה לתמיד. לדוגמא אנחנו חיים בישראל וחווינו לאורך ההיסטוריה המון אירועי טרור מהסוג הזה. אחרי רוב האירועים האלו אנשים יוצרים שינוי פרדיגמה והשקפת עולמם משתנה לתמיד.
2.חזרתיות מתמדת
רוב הזמן אין לנו אירועים כאלו גדולים שמעורב בהם רגש על ברמה קיצונית. אנחנו לא יכולים להמתין או לצפות לאירוע כלשהו בשביל לשנות את הפרדיגמה שלנו. אם נרצה לעשות שינוי מיידי ולשפר את חיינו אנחנו נצטרך לחפש שיטה טובה יותר. לכן פה נכנסת לתמונה הטכניקה הראשונית שאיתה אנחנו התחלנו בתור תינוקות. השיטה הזאת היא פשוט חזרתיות מתמדת על הרצון המיוחל.
כאשר יש לאדם רעיון שהוא רוצה להגשים, הוא מוכח לחזור עליו אינספור פעמים. ניתן לקרוא לזה גם "עקרון השכנוע העצמי". מצב שבו אנחנו מכניסים את הרצון שלנו מההיגיון אל תוך תת ההיגיון. בכך מחשבה מסוימת הופכת להיות אמונה שמגשימה את עצמה במציאות הפיזית. אם נתבונן על כל אדם בעל הישגים יוצאי דופן בעולם אנחנו נראה את אותו הדפוס. כל תוצאה והישג התחילו בתור רעיון שהפך לגשמי ברגע שהיה בהרמוניה עם הפרדיגמה שבתת המודע. יותר חשוב מכך הוא שאותו הישג החזיק לאורך זמן, כל עוד הפרדיגמה תאמה לכך.
סיכום בנושא מה זה פרדיגמה
פרדיגמה היא ללא ספק אחד מבין הקונספטים החשובים ביותר שצריך להתמקצע בהם בחיים. לצערנו לא מלמדים את הנושא הזה בבית הספר. לכן כל אחד צריך לקחת על עצמו וללמוד מה זה פרדיגמה מעבר לפירוש והגדרה שלה. אלא ממש איך ניתן לעשות שינוי פרדיגמה בשביל ליצור תוצאות חדשות וטובות יותר. כל אחד ואחת מכם שרוצים לשפר את חייהם (בכל תחום) מוכרחים להתמקצע בכך. שינוי פרדיגמה היא חלק בלתי נפרד מתהליך מלא של התפתחות אישית.
הדרך של שינוי פרדיגמה היא די פשוט להבנה. אך עם זאת היא מאוד קשה ומאתגרת ליישום. עליכם להיות מחויבים לתוצאות שלכם ולהתמיד בחזרתיות על רצונכם, לא משנה מה. הצעד הראשון שלכם בתהליך היה לקרוא את המאמר על "שינוי פרדיגמה". כעת יש לכם הבנה של מה זה פרדיגמה עם דוגמאות מוחשיות על השפעתה במגוון מישורים. עכשיו החלק הבא של הביצוע והתרגול נמצא בידיים שלכם. בהצלחה 🙂
רוצה לקבל שיחת ייעוץ בחינם מ- מאמן מנטאלי?